Uveïtis is een oogonsteking waarbij het vaatvlies is aangetast. Dit vaatvlies staat door de vele bloedvaten in contact met de rest van het lichaam en sommige ontstekingsziekten kunnen zich eerst in het oog manifesteren vooraleer ook andere organen betrokken geraken, en omgekeerd.
Symptomen van uveïtis
Verschillende delen van het oog kunnen ontstoken zijn kan verschillende klachten geven afhankelijk welk deel van het oog ontstoken is: lichtschuwheid, een rood oog, pijnlijk oog, wazig zien en/of troebelingen waarnemen in beeld.
Oorzaak
Uveïtis kan veroorzaakt worden door auto-immuunziekten (sarcoidose, ziekte van Behcet, ziekte van Bechterew of reuma), door infecties (herpes, toxoplasmose, tuberculose,…), door een maligniteit (leukemie, lymfoom) of na een trauma van het oog. Er kan niet altijd een oorzaak gevonden worden, dan wordt het een ‘idiopathische uveitis’ genoemd.
Onderzoeken
Om de oorzaak te kennen en de betrokkenheid van andere organen in het lichaam uit te sluiten kunnen volgende onderzoeken uitgevoerd worden:
- Bloedname
- Beeldvorming zoals een longfoto, CT-scan, MRI-scan en soms een PET-scan
- Punctie van oogvocht

Behandeling van uveïtis

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en uitgebreidheid van de ontsteking. De oogarts werkt hiervoor nauw samen met een multidisciplinair team.
Onze specialisten in uveïtis
Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in uveïtis.