terug

Een tranend oog kan ontstaan door een overmatige traanproductie maar ook door een slechte traanafvoer of traanwegobstructie.

Symptomen van tranende ogen

Een traanwegobstructie verwijst naar een verstopping of blokkade in het traankanaal, ook wel bekend als het nasolacrimale kanaal. Dit kanaal loopt van de ooghoek naar de neus en helpt bij het afvoeren van traanvocht dat door de traanklieren wordt geproduceerd.

Wanneer het traankanaal geblokkeerd is, kan het traanvocht niet normaal afgevoerd worden, wat resulteert in overmatig tranen, pijn, irritatie en mogelijk infecties. Traanwegobstructie kan aangeboren zijn (bij baby’s) of verworven (bij volwassenen) als gevolg van verschillende oorzaken, zoals vernauwingen, ontstekingen, tumoren of traumatisch letsel. Tijdens het klinisch onderzoek zal de oogarts uw traankanaal doorspoelen met een Aneltest om de plaats van de obstructie te achterhalen.

tranende ogen

Behandeling van tranende ogen

tranende ogen

De behandeling van een traanwegobstructie kan variëren, afhankelijk van de ernst en oorzaak. Het kan een conservatieve aanpak omvatten, zoals warme kompressen en massages om de verstopping te verlichten, of het kan een chirurgische ingreep vereisen waarbij een dacryocystorhinostomie wordt uitgevoerd.

Hierbij wordt er een alternatief afvoerkanaal gemaakt voor de tranen van het oog naar de neus toe. Vaak wordt er een tijdelijke stent achtergelaten in het nieuwe afvoerkanaal om verlittekening te voorkomen. Na enkele maanden wordt deze stent pijnloos op de raadpleging verwijderd. Deze ingreep kan langs de huidzijde (externe dacryocystorhinostomie) of langs de neuszijde (endonasale dacrycystorhinostomie) uitgevoerd worden.

Onze specialisten in tranende ogen

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in tranende ogen.

Dr Caen Sofie - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Caen Sofie

Oculoplastisch, traanweg en cataract specialist
Dr. Carbonez Gregory - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Carbonez Gregory

Cataract , refractieve heelkunde & ooglidcorrecties
Prof Dr. De Groot Veva - oogarts Antwerpen Cadix

Prof. Dr. De Groot Veva

Ooglid, orbita en traanwegchirurgie, cataract en glaucoom chirurgie