terug

Scheelzien of strabisme betekent dat de ogen niet naar hetzelfde punt kijken. Wanneer één oog naar voor kijkt, kijkt het andere oog naar buiten, naar binnen, naar boven of naar beneden.

Symptomen van scheelzien of strabisme

De spieren die de ogen bewegen worden aangestuurd door verschillende zenuwen vanuit de hersenen. Scheelzien kan ontstaan door een probleem op elk van deze drie niveaus. Scheelzien kan de hele tijd of af en toe aanwezig zijn, het kan in bepaalde kijkrichtingen toenemen of net afnemen. Ongeveer 3% van de bevolking heeft een vorm van strabisme.

Strabisme bij kinderen

Wanneer de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn, ziet elk oog een ander beeld en ervaart men dubbelzien. Om dit te vermijden zullen de hersenen van jonge kinderen het beeld van één oog negeren (suppressie) en ontstaat een lui oog. Het zicht ontwikkelt minder goed in het luie oog dan in het andere oog. Kinderen met scheelzien hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een lui oog. Wanneer dit tijdig wordt opgemerkt kunnen we met de juiste behandeling het zicht van het luie oog stimuleren en verbeteren.

Strabismus bij volwassenen

Omdat bij volwassenen het zien met beide ogen reeds ontwikkeld is, kan strabisme dubbelzien veroorzaken. De hersenen kunnen het dubbelbeeld niet meer onderdrukken of negeren.

Orthoptisch onderzoek

Op onze afdeling werken we samen met orthoptisten, dit zijn paramedici die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van het zien en de samenwerking tussen de ogen. De orthoptist onderzoekt de stand van de ogen, de gezichtsscherpte, de oogbewegingen en de samenwerking tussen de ogen. Op basis van het onderzoek wordt een diagnose gesteld en de behandeling bepaald.

scheelzien strabisme

Behandeling van strabisme of scheelzien

Bij sommige vormen van scheelzien is het mogelijk de oogstand volledig of gedeeltelijk te corrigeren door middel van een gewone bril of een prismabril. Mocht het scheelzien met een bril onvoldoende gecorrigeerd kunnen worden, dan kan een scheelziensoperatie een oplossing bieden.

TIP om naar de consultatie te komen:
Heeft u of uw kind last van scheelzien of dubbelzien, geef dit door bij het maken van uw afspraak. Zo kunnen wij uw afspraak bij de oogarts combineren met een orthoptisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt het scheelzien uitgebreid in kaart gebracht, om zo tot de beste behandeling te komen.

Onze specialisten in scheelzien of strabisme

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in scheelzien of strabisme.

Dr. Pierrache Laurence - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Pierrache Laurence

Kinderoogheelkunde, strabisme- en cataractchirurgie
Dr. Buys Veva - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Buys Kathleen

Kinderoogheelkunde, strabismechirurgie kinderen en volwassenen