terug

Retinale veneuze occlusie (RVO) is een aandoening, gekenmerkt door een afsluiting of occlusie van een retinale vene, verantwoordelijk voor de afvoer van het bloed van het netvlies.

Symptomen van retinale veneuze occlusie (RVO) of trombose

Types RVO

retinale veneuze occlusie - rvo

Centrale retinale veneuze occlusie (CRVO)

Bij deze vorm is de centrale retinale vene (de hoofdader) geblokkeerd.

rvo

Branch retinal vein occlusion (BVO)

Als slecht één van de vertakkingen van centrale retinale vene geblokkeerd is,

De oorzaken van RVO

  • Vaatsclerose
  • hoge bloeddruk
  • diabetes
  • glaucoom
  • stollingsproblemen

De symptomen van RVO

De ernst van de symptomen van RVO zijn afhankelijk van de uitgebreidheid van de trombose, de mate van ischemie thv het netvlies (tgv zuurstofgebrek) en de aanwezigheid al dan niet van maculair oedeem (vochtopstapeling thv het centrale netvlies). De symptomen zijn een (plotse) vermindering van het zicht, beeldvervorming of vlekken in het zicht. Er is geen roodheid van het oog en geen pijn.

De diagnose van RVO

Oogfundusonderzoek
Dit is een onderzoek van het netvlies waarbij er met een speciale lens doorheen de pupil naar het netvlies gekeken wordt. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren dient de pupil eerst verwijd te worden dmv oogdruppels. Hierdoor zal het zicht gedurende enkele uren wazig zijn (niet zelf met de wagen rijden).

OCT (oculaire coherentie tomografie)
Met behulp van dit onderzoek zien we het netvlies in dwarsdoorsnede en kan de aanwezigheid van maculair oedeem of (in een latere faze) de verdunning van het netvlies) beoordeeld worden. Dit onderzoek is niet invasief en niet pijnlijk.

Fluoangiografie
Bij dit onderzoek wordt een kleurstof (fluoresceïne) via een ader ingespoten; de kleurstof verplaatst zich binnen enkele seconden naar de bloedvaten van het netvlies waardoor we die, met behulp van een speciale digitale camera, in beeld kunnen brengen en eventuele pathologie aantonen. Ook voor dit onderzoek dient de pupil verwijderd te worden. Sommige patiënten kunnen zich wat misselijk voelen tijdens het onderzoek. In zeldzame gevallen is een allergische reactie mogelijk (voornamelijk mensen met ook  een allergie voor bepaalde voeding zoals schaaldieren, aardbeien, noten,..). Na het onderzoek zal de huid en urine gedurende 24u geel gekleurd zijn.


Behandeling van RVO

De behandeling van RVO is erop gericht om enerzijds de onderliggende aandoening te behandelen (cardiovasculair nazicht) en anderzijds de visus te verbeteren en eventuele verwikkelingen te voorkomen:

  • Intravitreale injecties: medicatie zoals anti-vasculaire endotheliale groeifactor (anti-VEGF) of corticosteroïden kunnen in het oog ingespoten worden om het maculair oedeem te verminderen en de visus te verbeteren.
  • Laserbehandeling: In het geval van belangrijk zuurstofgebrek (ischemie) thv het netvlies zal deze zone met de laser behandeld worden om verder complicaties te voorkomen.
  • Heelkunde: In sommige gevallen kan heelkunde nodig zijn om het bloed uit de ooggel te verwijderen.

De prognose van RVO

De prognose van RVO is afhankelijk van verschillende factoren zoals uitgebreidheid van de trombose, de mate van retinale ischemie, de aanwezigheid van maculair oedeem, de duur van de symptomen, etc. Terwijl de meesten een gedeeltelijk of volledig herstel van het zicht kennen, is er bij sommigen een permanent verlies van het zicht.

TIP om naar de consultatie te komen: Bij uw consultatie kan u dilaterende druppels in de ogen krijgen. U kan dan niet zelfstandig naar huis rijden. Zorg dus voor begeleiding of kom met het openbaar vervoer

Onze specialisten in retinale veneuze occlusie (RVO)

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in retinale veneuze occlusie (RVO).

Dr. Cosemans Ine - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Cosemans Ine

Medisch retina specialist
Dr. Heremans Liesbet - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Heremans Liesbet

Cataractchirurg & medische retina specialist