terug

Aandoeningen aan de oogleden kunnen uiteenlopen van kleine ongemakken tot serieuze gezondheidscomplicaties. Ze omvatten aandoeningen zoals droge ogen, huidproblemen, ooglidafwijkingen, diverse post-operatieve complicaties, etc...

Symptomen van een ooglid aandoening

Ptosis

Ptosis van het ooglid wijst op een afhangend ooglid waarbij het oog niet volledig opent. Ptosis kan aangeboren zijn (congenitale ptosis), of het kan het gevolg zijn van contactlenzen dragen, veroudering (aponeurogene ptosis), letsel, spierzwakte (myogene ptosis) of neurologische aandoeningen zoals Myasthenia Gravis (neurogene ptosis). Het kan leiden tot verminderd zicht, vermoeidheid van de ogen en een verminderd esthetisch uiterlijk.

oogleden

Ectropion

Ectropion is een oogafwijking waarbij het onderste ooglid naar buiten keert, waardoor het binnenoppervlak van het ooglid zichtbaar wordt. Dit kan leiden tot symptomen zoals oogirritatie, droge ogen en overmatig tranen. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op ooginfecties. Ectropion kan het gevolg zijn van veroudering, littekens, gezichtsverlamming, aangeboren afwijkingen of letsel.

Entropion

Een entropion is een aandoening waarbij het onderste ooglid naar binnen draait, waardoor de wimperharen tegen het oog wrijven. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid, pijn en soms zelfs beschadiging van het hoornvlies. Entropion kan aangeboren zijn, maar kan ook het gevolg zijn van veroudering, littekens of ooginfecties.

Ooglidtumoren

Indien u een letsel heeft dat groeit, onregelmatig is qua vorm en kleur en de normale structuren van het ooglid verstoort (wimperverlies, onregelmatige ooglidrand,…), dan dient u bedacht te zijn op een ooglidtumor. Dit kan gaan over een basocellulair-, spinocellulair-, talgklier- carcinoma alsook melanoma of andere zeldzamere tumoren.

Bij een verdacht letsel wordt op de raadpleging kleine heelkunde een bioptiename uitgevoerd. Hierbij wordt een klein stukje van de tumor verwijderd en opgestuurd naar de patholoog voor weefselanalyse. Dit onderzoek leert ons wat voor tumor het is en welke behandeling noodzakelijk is.

Oogleden - Kleine heelkunde

Wekelijks wordt er een spreekuur kleine heelkunde ingericht waar u terecht kan voor het verwijderen van een hordeolum/chalazion (weeroog in de volksmond). Dit is een goedaardige zwelling die optreedt aan de binnenkant van het ooglid. Het ontstaat wanneer een van de klieren in het ooglid verstopt raakt en de olieachtige substantie, die normaal gesproken de ogen smeert, niet vrij kan komen. Hierdoor ontstaat er een zwelling die meestal pijnloos is.

Een chalazion wordt vaak gekenmerkt door een harde, ronde knobbel op het ooglid. Het kan een of meerdere dagen duren voordat de zwelling volledig zichtbaar is. Over het algemeen veroorzaakt een chalazion geen ernstige problemen voor het zicht of de gezondheid van het oog, maar het kan wel enig ongemak veroorzaken, zoals wazig zicht of gevoeligheid voor licht.

U kan er ook terecht voor het plaatsen van traanwegplugs voor zowel tranende ogen (dilaterende traanwegplugs) of droge ogen (occluderende traanwegplugs).


Behandeling van oogleden

ptosis

Ptosis

De levatorspier die instaat om het oog te openen kan operatief ingekort worden tijdens een chirurgische ingreep onder lokale verdoving. Dit gebeurt in het dagziekenhuis.

Ectropion

Door middel van een chirurgische ingreep kunnen we het lakser ooglid inkorten en de normale ooglidstand herstellen.

Ooglidtumoren

Vaak wordt er geopteerd voor een volledige resectie van de tumor met de nodige marges zodat de tumor zeker volledig weggenomen is. De dag van de ingreep dient de patiënt na wegname van de tumor te wachten op het resultaat van deze vriescoupe alvorens de wonde opnieuw gesloten kan worden. Ofwel kunnen de wondranden aan elkaar gehecht worden (wigexcisie) ofwel dienen we het ooglid te reconstrueren met weefsel van het boven- of onderliggende ooglid (Hughesprocedure).

Tumoren in de oogkas (orbita) waarvoor een enucleatie (het verwijderen van de oogbol) of evisceratie (verwijderen van de inhoud van de oogkas) soms noodzakelijk zijn worden in ons centrum uitgevoerd. Ook tumoren van de traanklier of traanwegen worden behandeld in Cadix.

Oogleden - Kleine heelkunde

In de meeste gevallen verdwijnt een chalazion vanzelf binnen enkele weken tot maanden. Warme kompressen en het reinigen van het ooglid kunnen helpen de zwelling te verminderen. In sommige gevallen kan een chalazion echter groter worden of niet vanzelf verdwijnen, waardoor medische behandeling nodig kan zijn door middel van wegsnijden (incisie en curettage) of een corticosteroïdinjectie.

Verder verwijderen we wratjes, cystes, xanthelasma of voeren we analyses en bioptienames uit van verdachte letsels.

TIP om naar de consultatie te komen:
Een consult neemt ongeveer een kwartiertje in beslag en u kan nadien indien gewenst zonder begeleiding terug naar huis maar het is voor de patiënt aangenamer als je niet zelfstandig met de wagen naar huis moet. Thuis voorzie je best wat ijscompressen om na de ingreep de oogleden te koelen.

Onze specialisten in oogleden

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in oogleden.

Dr Caen Sofie - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Caen Sofie

Oculoplastisch, traanweg en cataract specialist
Dr. Carbonez Gregory - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Carbonez Gregory

Cataract , refractieve heelkunde & ooglidcorrecties
Prof Dr. De Groot Veva - oogarts Antwerpen Cadix

Prof. Dr. De Groot Veva

Ooglid, orbita en traanwegchirurgie, cataract en glaucoom chirurgie