terug

Een keratitis is een infectie ter hoogte van het hoornvlies en kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Het risico op keratitis is hoger na een trauma van het hoornvlies, bij contactlensdragers en mensen met droge ogen of een verminderd immuunsysteem.

Symptomen van een ontsteking van het hoornvlies (Keratitis)

De symptomen van een keratitis zijn acute roodheid van het oog, (felle) pijn, tranen en lichtgevoeligheid. Vaak is ook het zicht minder. Een keratitis is een oogheelkundige urgentie omdat het onbehandeld kan leiden tot een permanent verlies van zicht.

Diagnose

De diagnose van een keratitis wordt gesteld aan de spleetlamp, vaak aangevuld met een wisser of schraapsel van het hoornvlies, dat dan verder wordt onderzocht in het labo. Bij contactlensdragers wordt zo mogelijk een cultuur gemaakt van de contactlens of de houder waarin ze bewaard worden. Bedoeling hiervan is om na te gaan welk organisme de keratitis veroorzaakt en aan welke medicatie deze gevoelig is.

ontsteking hoornvlies keratitis

Behandeling van een ontsteking van het hoornvlies (Keratitis)

De behandeling van een keratitis hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking en bestaat uit het (zeer) frequent toedienen van oogdruppels zoals antibiotica, antivirale of antischimmelmedicatie, cortisone of kunsttranen. Bij ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Indien er als gevolg van de keratitis een litteken ontstaat dat het zicht belemmert, of er een perforatie van het hoornvlies dreigt , kan het noodzakelijk zijn om een hoornvliestransplantatie uit te voeren.

Onze specialisten bij een ontsteking van het hoornvlies (Keratitis)

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in ontsteking van het hoornvlies (keratitis).

dr. Zeyen Philippe - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Zeyen Philippe

Cataract, Cornea en Refractief chirurg