terug

Myopie of bijziendheid is een oogafwijking waarbij je niet goed ziet in de verte. Woorden op het schoolbord of ondertitels op de televisie zijn hierdoor wazig en moeilijk leesbaar.

Wat is myopie?

Myopie of bijziendheid is een oogafwijking waarbij je niet goed ziet in de verte. Woorden op het schoolbord of ondertitels op de televisie zijn hierdoor wazig en moeilijk leesbaar. Dichtbij, zoals in een boek of op een telefoon, zie je net heel scherp. Ogen van kinderen met myopie groeien in het algemeen te veel en zijn langer dan die van leeftijdsgenootjes.

We spreken van myopie vanaf een brilsterkte van -0,50 dioptrie. Met hoge myopie bedoelen we dat je brilsterkte -6 dioptrie of meer is, of je oog langer is dan 26 mm (een gemiddeld oog is 24 mm lang).

Myopie management
Myopie management

Waar maken we ons druk over?

Als je ogen te lang worden, zijn ze erg kwetsbaar. Je maakt meer kans op oogziekten zoals glaucoom, cataract en netvliesproblemen. Hoe langer het oog, hoe hoger de kans op deze oogziekten. Van alle mensen met hoge myopie wordt 1 op 3 slechtziend. Het aantal mensen met myopie stijgt elk jaar. Men verwacht dat in 2050 50% van de wereldbevolking myopie en 10% hoge myopie zal hebben.

Hoe word je myoop?

 • Het zit in de familie
  Myopie is erfelijk, kinderen met myopie hebben vaak myope ouders.
 • Onze levensstijl
  Meer nabijwerk; hiermee bedoelen we lezen of naar schermen kijken, zoals tablets of telefoons, en minder buiten zijn.

Wat kan je er zelf aan doen?

 • Ga naar buiten
  Daglicht beschermt het oog tegen bijziendheid doordat het stoffen vrij maakt die de groei van het oog vertragen. We raden aan om elke dag 2 uur buiten te zijn.
 • Beperk je schermtijd
  De WHO raadt schermtijd onder de 2 jaar af. Bij oudere kinderen beperk je het best zoveel mogelijk. Het is belangrijk om beeldschermen op meer dan 30 cm van je ogen te houden en na elke 20 minuten een pauze te nemen.

Myopie management

Hoe wordt progressieve myopie behandeld?

Je kan myopie of bijziendheid corrigeren met een bril of contactlenzen om weer scherp te zien in de verte. Wanneer je oogsterkte heel snel toeneemt, of je sterkte veel hoger is die van leeftijdsgenootjes spreken we over een te snelle groei van je oog of progressieve myopie.

Sinds enkele jaren zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de te snelle groei af te remmen en de kans op ernstige oogproblemen in de toekomst te verkleinen. De verschillende behandelingen kunnen ook gecombineerd worden.

 • Atropine oogdruppels
 • Defocus brillenglazen (DIMS- of HALT-technologie)
 • Defocus contactlenzen voor oudere kinderen

Wenst u meer informatie over myopie en de behandeling hiervan, maak dan een afspraak bij ons.

Onze specialisten in myopie management

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in myopie management.

Dr. Pierrache Laurence - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Pierrache Laurence

Kinderoogheelkunde, strabisme- en cataractchirurgie
Dr. Buys Veva - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Buys Kathleen

Kinderoogheelkunde, strabismechirurgie kinderen en volwassenen