terug

U kan bij ons terecht voor een oogonderzoek bij kinderen van alle leeftijden. Heeft u een verwijzing van Kind en Gezin of het CLB, of merkt u zelf een probleem op, maak dan bij ons een afspraak.

Oogonderzoek bij kinderen

Tijdens het onderzoek bekijken we de oogstand, de oogbewegingen en de samenwerking tussen de ogen. We meten ook de oogsterkte en het zicht. Met behulp van lichtjes en vergrotende lenzen onderzoeken we het hoornvlies, de lens, de oogzenuw en het netvlies.

Het oogonderzoek wordt aangepast aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind.

kinderoogheelkunde
oogmeting

De oogmeting

 • Voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar testen we het zicht met behulp van figuurtjes (Kay Pictures). Het kan helpen om deze met uw kind thuis op voorhand al te oefenen. Wanneer het benoemen van de figuurtjes moeilijk gaat, mag uw kind ze ook aanduiden op de kaart.
 • Voor oudere kinderen gebruiken we cijfers of letters om het zicht te testen.

oogdruppels

Oogdruppels

Bij jonge kinderen gebruiken we oogdruppels (Cyclopentolaat en Tropicamide) om de oogsterkte nauwkeurig te meten en te bepalen of uw kind een bril nodig heeft. De druppels moeten 30 minuten inwerken. Ze verwijden de pupil en zorgen ervoor dat het oog tijdelijk niet kan scherpstellen. Hierdoor kan uw kind gevoeliger zijn voor licht en mogelijk enkele uren wazig zien, met name dichtbij. Bij zonnig weer raden we zeker aan om een zonnebril of petje mee te nemen.


Dienst kinderoogheelkunde

Waarvoor kan u bij ons terecht?

 • oogmeting en brilvoorschrift
 • ooginfecties
 • oogproblemen in het kader van een allergie of hooikoorts
 • traanwegproblemen
 • uitwendige oogproblemen (ptose, dermoidcyste, chalazion, …)
 • amblyopie (lui oog)
 • strabisme (scheelzien)
 • myopie management
 • netvliesonderzoek bij prematuren
 • screening op oogaandoeningen in het kader van diabetes mellitus, kinderreuma (JIA), neurofibromatose, …

Team

 • Kinderoogarts: oogarts gespecialiseerd in oogproblemen bij kinderen
 • Orthoptist: paramedicus gespecialiseerd in de ontwikkeling van het zien en de samenwerking tussen de ogen
 • Oogarts in opleiding: jonge arts die opgeleid wordt in ons ziekenhuis en onder supervisie van een senior oogarts werkt

Wij werken als team nauw samen om uw kind zo goed mogelijk te onderzoeken op een kindvriendelijke manier.


Op afspraak

Tip om naar de consultatie te komen:
Het oogonderzoek gaat beter wanneer uw kind goed uitgerust is en niet afgeleid wordt. Neem broers of zussen die zelf geen afspraak hebben bij voorkeur niet mee. Plan uw afspraak liefst niet na een vermoeiende schooldag voor kleuters.

Een consultatie kan een uur of langer duren omdat we afhankelijk zijn van oogdruppels die minstens 30 minuten moeten inwerken. Houdt hier rekening mee bij het maken van uw afspraak.

Optimale communicatie leidt tot duidelijke informatie en wederzijds begrip. Neem een tolk mee indien u onvoldoende Nederlands, Frans of Engels kan. U kan ook beroep doen op een intercultureel bemiddelaar of tolk vanuit het ziekenhuis. Geef dit door bij het maken van uw afspraak indien u dit wenst.

Reken ruim de tijd om het ziekenhuis te bereiken en uw kind in te schrijven in het ziekenhuis. Wij plannen voldoende tijd in om uw kind te onderzoeken, indien u te laat komt gaat dit ten koste van deze tijd. De arts kan beslissen uw afspraak te verplaatsen naar een andere dag indien u te laat bent.

Indien u uw afspraak wil verplaatsen of annuleren, geef dit dan tijdig door. Indien u niet binnen 24u annuleert kunnen we een administratieve kost van €20 aanrekenen.

Onze specialisten kinderoogheelkunde

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in kinderoogheelkunde.

Dr. Pierrache Laurence - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Pierrache Laurence

Kinderoogheelkunde, strabisme- en cataractchirurgie
Dr. Buys Veva - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Buys Kathleen

Kinderoogheelkunde, strabismechirurgie kinderen en volwassenen