terug

Keratoconus is een degeneratieve aandoening van het hoornvlies waarbij deze progressief verdund en daardoor als een conus gaat uitstulpen. Dit veroorzaakt een traag toenemende myopie en (onregelmatig) astigmatisme waardoor het zicht afneemt.

Symptomen van keratoconus

De oorzaak is niet gekend, wel zijn er gekende associaties met bijvoorbeeld Down syndroom en atopie. Ook regelmatig in de ogen wrijven zou keratoconus kunnen uitlokken of verder doen toenemen. Keratoconus ontstaat doorgaans rond de adolescentie en ontwikkelt zich meestal (asymmetrisch) aan de beide ogen. Een keratoconus evolueert doorgaans traag over verloop van jaren en kan in zijn evolutie stoppen en stabiliseren. Hoewel het hoornvlies sterk verdunt is er geen risico op een perforatie. Wel kan er een hydrops optreden. Dit is een plotse vertroebeling van het hoornvlies waardoor het zicht plots drastisch vermindert en die ook pijnlijk is.

Diagnose

De diagnose van keratoconus wordt gesteld door middel van een klinisch onderzoek met de spleetlamp en wordt bevestigd met gespecialiseerde beeldvorming.

keratoconus

Behandeling van keratoconus

In het beginstadium kan het zicht worden verbeterd met een bril of zachte contactlenzen. Naarmate het astigmatisme onregelmatig wordt, kan het zicht nog verbeterd worden met speciale vormstabiele harde of sclerale contactlenzen.

Wanneer een duidelijke progressie van de keratoconus, zal een behandeling met corneale crosslinking (CXL) worden voorgesteld. Bij deze behandeling wordt het hoornvlies versterkt door blootstelling aan Riboflavine (Vitamine B2) en UV licht.  Door deze behandeling stopt of vertraagt de verdere progressie van de keratoconus. Door de combinatie van CXL en harde contactlenzen kan een meerderheid van de keratoconus patiënten goed functioneren.

Wanneer contactlenzen echter niet meer helpen of niet meer worden verdragen zijn er chirurgische alternatieven. Bij een stabiele myopie en astigmatisme kan een refractieve lensimplantatie (ICL) het zicht verbeteren. Ook kunnen halvemaanvormige intracorneale ringsegmenten worden ingeplant om de cornea opnieuw vlakker te maken.

Onze specialisten in keratoconus

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in keratoconus

dr. Zeyen Philippe - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Zeyen Philippe

Cataract, Cornea en Refractief chirurg