Fuchs endotheel dystrofie is een erfelijke aandoening van het hoornvlies.
Symptomen van Fuchs endotheel dystrofie
Het wordt gekenmerkt door een geleidelijke degeneratie van de endotheelcellen die het vochtgehalte in het hoornvlies regelen. Hierdoor zal het hoornvlies meer vocht ophouden en zwellen en zal het zicht geleidelijk troebeler worden, in het begin vaak enkel s ’ochtends maar later de ganse dag. Ook kan de lichtgevoeligheid verhoogd zijn en ontstaan er schitteringen of halo’s rond de lichtpunten. Tenslotte kan er irritatie of pijn ontstaan.
Diagnose
De diagnose van Fuchs endotheel dystrofie wordt gesteld op basis van het klinisch onderzoek aan de spleetlamp en bevestigd met de speculaire microscoop. Deze geeft een beeld van de gezondheidstoestand van het endotheelcellen (zowel de cel dichtheid als de vorm van de endotheelcellen). Ook gespecialiseerde beeldvorming dmv topografie/tomografie kan helpen om de progressie te evalueren. De snelheid van progressie kan individueel sterk variëren.
Behandeling van Fuchs endotheel dystrofie
Er bestaat geen behandeling om Fuchs dystrofie te genezen, wel om de evolutie te vertragen en de symptomen te verlichten. Dit kan door middel van druppels en zalf of het gebruik van contactlenzen. Wanneer de Fuchs endotheel dystrofie verder evolueert en de klachten te storend worden, kan een hoornvliestransplantatie noodzakelijk zijn.
Onze specialisten in Fuchs endotheel dystrofie
Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in Fuchs endotheel dystrofie.