terug

Het droog oog syndroom is een vrij frequente aandoening, ook bekend als keratoconjunctivitis sicca, waarbij de ogen niet voldoende traanvocht produceren, of waarbij het geproduceerde traanvocht van onvoldoende kwaliteit is om de ogen goed te bevochtigen en te beschermen.

Symptomen van droge ogen

Een branderig gevoel, irritatie, jeuk, rode ogen, overmatig tranende ogen, wazig zicht en gevoeligheid voor licht.

Bij het onderzoek van droge ogen wordt gekeken naar de hoeveelheid traanproductie en de traankwaliteit door een fluoresceinetest, Tear Break-Up Time test en de Schirmertest.

droge ogen

Behandeling van droge ogen

droge ogen

Behandelingen voor droog oog syndroom kunnen onder meer levensstijlaanpassingen zijn zoals het vermijden van droge omgevingen of verminderen in dragen van contactlenzen of het verminderen van het gebruik van beeldschermen omvatten. In vele gevallen worden kunstmatige tranen geadviseerd waarvan de samenstelling aangepast wordt aan de specifieke droogteproblematiek.

In ernstigere gevallen kunnen andere behandelingen zoals autoloog serum (oogdruppels door de ziekenhuisapotheek gemaakt van het eigen bloed van de patiënt), cyclosporine oogdruppels, orale medicatie (antibiotica) of het afsluiten van de traanafvoerkanalen worden overwogen door middel van een traanwegplug. Deze traanwegplug wordt geplaatst tijdens de kleine heelkunde consultatie en verloopt quasi pijnloos. Dit geeft vrij snel een verbetering van het droog oog syndroom en vermindert de nood aan kunsttranen.

Onze specialisten in droge ogen

Maak een afspraak bij één van de Cadix oogartsen gespecialiseerd in droge ogen.

Dr Caen Sofie - oogarts Antwerpen Cadix

Dr. Caen Sofie

Oculoplastisch, traanweg en cataract specialist